Tips voor het onderhoud uw scootmobiel accu (met video)

invacare uwscootmobielpartner accu

Eén van de grootste service-elementen bij scootmobielen zijn de accu’s. 

Goed gebruik en onderhoud van de accu’s van uw scootmobiel is belangrijk om de levensduur van de accu te verlengen en het rijbereik van de scootmobiel te behouden.  Pas na 10 tot 20 oplaadmomenten heeft de accu zijn maximale capaciteit bereikt, dat wil zeggen dan kunt u deze optimaal gebruiken. Ook is het is verstandig om uw accu iedere nacht op te laden zelfs als u de scootmobiel maar een korte tijd heeft gebruikt.

Hierover is deze leuke video verschenen waarin handige tips worden gegeven.

De krachtbron

Als krachtbron voor uw scootmobiel is het zeer verstandig om goed voor uw accu te zorgen. Voor een langere levensduur is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat deze correct wordt gebruikt zodat de accu het best mogelijke vermogen, duur en tijd tussen het opladen krijgt.

Als de instructies van de fabrikant niet zorgvuldig zijn opgevolgd kan het ertoe leiden dat bepaalde garanties komen te vervallen.

Als u vanaf het begin goed voor de accu zorgt, dan kunt u langer zonder problemen van uw scootmobiel genieten. Graag delen wij een aantal nuttige tips voor het onderhoud van uw scootmobiel accu.

Bonus tip: Voor het allereerste gebruik van uw scootmobiel raden wij ook zeer aan om deze tenminste 18 uur op te laden.

Tip 1: Zorg ervoor dat u uw accu volledig oplaadt!

Als het gaat om het opladen van uw batterij, is het erg belangrijk om gedurende de juiste hoeveelheid tijd op te laden, zodat de batterij zijn vermogen kan maximaliseren. Dit geldt voor elke keer dat de scootmobiel is gebruikt, ook al is het maar voor een korte rit.

Het absolute minimumaantal uren van opladen voor de accu van de scootmobiel is twaalf uren. Als de oplaadtijd consistent korter is, dan zullen de prestaties van de accu na verloop van tijd afnemen totdat deze uiteindelijk onbruikbaar te worden.

In sommige gevallen zijn gebruikers zich er niet van bewust dat de batterij deze volledige lading nodig heeft en verwijderen ze deze vroegtijdig (vooral omdat soms het groene lampje kan worden weergegeven voordat 12 uur volledig is opgeladen!)

De gouden regel is dat de batterij altijd vol en niet minder dan 12 uur moet worden opgeladen, ongeacht de verleiding om de laadplug van de oplader te vroeg verwijderen!

Tip 2: Rijvaardigheden en uw accu

Als u onderweg een gelijke rijsnelheid aanhoudt dan zorgt dit ervoor dat de accu minder snel leeg raakt.

Ook het wegdek heeft invloed op het verbruik van de accu. Is de ondergrond hobbelig en ongelijk? Dan verbruikt u meer energie van de accu. Binnengebruik verbruikt over het algemeen minder energie. 

Tip 3: Uw scootmobiel in de opslag?

Wanneer u uw scootmobiel in de opslag laat staan (bijvoorbeeld in de winter) of een tijdlang niet gebruikt, is de minimale oplaadtijd anders. De minimale lading is dan 24 uur, per elke 14 dagen. Ook hier is het van vitaal belang dat de oplader niet wordt verwijderd voordat de 24 uur zijn verstreken, omdat de batterij niet volledig is opgeladen (zelfs als het groene lampje gaat branden voordat de 24 uur zijn verstreken).

Waarom uwscootmobielpartner.nl?

Uwscootmobielpartner is een landelijk netwerk van ervaren scootmobielspecialisten en die kwalitatief hoogwaardige scootmobielen zoals de opvouwbare scootmobielen Invacare Scorpius of Colibri, of vaste scootmobielen als de Incacare Comet en Orion modellen leveren. U kunt op deze website oriënteren welk model u aanspreekt.

Onze deskundige vakhandelaren richten zich op de verkoop en onderhoud van scootmobielen en hebben al de apparatuur en gereedschap in huis om reparaties en onderhoud vakkundig uit te voeren.


Het is altijd mogelijk om een proefrit te maken met één van de adviseurs van uwscootmobielpartners. Bezoek één van de locaties voor een proefrit door uw gegevens hier achter te laten.

Scootmobielen vergelijken Selecteer minimaal 2 scootmobielen