Scootmobiel verkeersregels – 2021/2022

Dit zijn de scootmobiel regels van 2021/2022

Er zijn aardig wat regels gebonden bij het hebben van een scootmobiel, maar voordat we ingaan op die verkeersregels laten we eerst antwoord geven op de vraag: Wat verstaat men onder een scootmobiel? 

Een scootmobiel is een driewielige, vierwielige of vijfwielige elektrische aangedreven vervoersmiddel. In de tientallen jaren is de scootmobiel enorm populair geworden bij voornamelijk ouderen en mensen met een mobiliteitsbeperking.

Iemand die gebruik maakt van een scootmobiel is een bestuurder.

Nu de scootmobiel gedefinieerd is, gaan we in op de verschillende 7 regels die de overheid heeft vastgelegd voor scootmobiel gebruikers. 

  1. Op weg – Als scootmobiel bestuurder mag u gebruikmaken van de rijbaan, het (brom)fietspad en het voetpad of trottoir. Als deze wegonderdelen allemaal aanwezig zijn, mag u zelf bepalen waar u rijdt. U mag nooit gebruik maken van autowegen en autosnelwegen.
  2. Verkeersregels – Het is belangrijk dat u niet afgeleid wordt tijdens het besturen van uw scootmobiel, daarom is het verboden om tijdens het rijden elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers vast te houden en te gebruiken.
  3. Maximumsnelheid – Op de stoep mag u maximaal 6 kilometer per uur rijden.
  • Op het (brom)fietspad binnen de bebouwde kom mag u maximaal 30 kilometer per uur rijden. Buiten de bebouwde kom is dat 40 kilometer per uur.
  • Op de rijbaan, behalve op autowegen en autosnelwegen, mag u maximaal 45 kilometer per uur rijden. Dat geldt binnen en buiten de bebouwde kom.
  • Nota bene: meeste scootmobielen hebben max. snelheid van 15 km/u.
  1. Verlichting – Net zoals bij de fiets is het noodzakelijk dat u overdag bij slecht zicht en ’s nachts uw voorlicht en achterlicht aandoet. Dit geldt overigens niet als u op de stoep rijdt.
  2. Verzekering – Ondanks dat een scootmobiel geen kentekenplaat heeft. Heeft u wel een aansprakelijkheidsverzekering nodig. Als bewijs dat uw scootmobiel verzekerd is, ontvangt u een verzekeringssticker deze plakt u achterop uw scootmobiel.
  3. Rijbewijs – U heeft geen (bromfiets)rijbewijs nodig om een scootmobiel te besturen.
  4. Afmetingen – Een scootmobiel mag de volgende formaten hebben:
  • Niet breder zijn dan 1,10 meter;
  • Niet langer dan 3,50 meter;
  • Niet hoger dan 2,00 meter.

Nog geen scootmobiel? Vind er één via ons!

Uwscootmobielpartner is een landelijk netwerk van ervaren scootmobielspecialisten die graag naar u luisteren en advies geven over de beste scootmobiel voor uw situatie. De aangesloten winkels leveren allen kwalitatief hoogwaardige scootmobielen zoals de opvouwbare scootmobielen Invacare Scorpius of Colibri, of vaste scootmobielen als de Invacare Comet en Orion modellen. U kunt op onze website al oriënteren omtrent de mogelijkheden.

Onze deskundige vakhandelaren richten zich op de verkoop en onderhoud van scootmobielen en hebben al de apparatuur en gereedschap in huis om reparaties en onderhoud vakkundig uit te voeren. Het is altijd mogelijk om een proefrit te maken met één van de adviseurs van uwscootmobielpartner.nl.

U kunt een van de locaties bezoeken voor een proefrit door uw gegevens hier achter te laten.

Scootmobielen vergelijken Selecteer minimaal 2 scootmobielen