Er zijn tientallen verschillende scootmobielen te koop, wij van Uwscootmobielpartner, begrijpen als geen ander dat u daardoor de bomen door het bos niet kunt zien. We helpen u door uit te leggen waar u op moet letten. Zodat u een scootmobiel die het beste past bij uw persoonlijke behoeften kunt kopen.
In dit artikel wordt elk type uitgelegd, leest u de belangrijkste overwegingen voor scootmobielen waarmee u rekening moet houden en krijgt u inzicht in de scootmobielen die zijn gebouwd voor specifieke terreinen.
Scootmobielen: de juiste keuze voor u
Scootmobielen zijn vooral handig als uw mobiliteit wordt beperkt door aandoeningen zoals artritis, multiple sclerose, obesitas of algemene ouderdomsklachten. Een scootmobiel kunt u zien als vervanger voor een fiets: u kunt er zowel korte als langere afstanden mee afleggen. Dus als het fietsen niet meer gaat voor u, kan een scootmobiel een oplossing bieden. Anders zou u op anderen zou moeten vertrouwen om uw boodschappen te doen of naar de stad te gaan, kunnen zij voor meer vrijheid en onafhankelijkheid zorgen. Een scootmobiel biedt zelfstandigheid.
Een scootmobiel is zowel een medisch hulpmiddel als een levensstijlkeuze. Maar wat is een scootmobiel eigenlijk? Het is een elektrisch aangedreven vervoermiddel en heeft 3, 4 of 5 wielen en het beschikt over een oplaadbare accu. Het stuur is vergelijkbaar met dat van een fiets en er zijn handige hulp accessoires die u nog verder kunnen ondersteunen.
Het is belangrijk om de juiste voor u te vinden die voldoet aan uw wensen. Wij adviseren altijd contact op te nemen met een deskundige op het gebied van scootmobielen, alvorens u een definitief besluit neemt over wat u gaat kopen.
Een scootmobiel is een prima optie om het lopen moeiteloos te verminderen. Echter, een scootmobiel is niet voor iedereen. Eén op de 5 ongevallen met een scootmobiel wordt veroorzaakt door het verlies van evenwicht. Aanrijdingen, botsingen en bedieningsfouten behoren ook tot horen ook tot hoge risico factoren van het bedienen van een scootmobiel.
Belangrijke punten waar u op kunt letten zijn:
• Dat u een goede zitbalans heeft,
• Dat u gemakkelijk kunt op en af te stappen,
• Dat u voldoende gezichtsvermogen heeft,
• Dat een goed geheugen heeft.
Ons advies is denk twee keer na bij de aankoop van een scootmobiel als: u problemen heeft met een van de bovenstaande, of als u een medische aandoening heeft die waarschijnlijk zal veranderen.
Het wegdek bepaalt deels uw keuze
Scooters waarmee u op trottoirs en in winkelgebieden wilt, mogen niet harder dan 6km per uur. Als u in de buurt van een hoofdstraat woont en u kunt uw bestemming bereiken door wegen te vermijden, kan dit een goede keuze zijn. Deze scooters zijn kleiner, lichter en vaak goedkoper dan scooters die zijn ontworpen voor gebruik op de weg. Uwscootmobielpartner maakt onderscheid in opvouwbare en niet opvouwbare scootmobielen.
Opvouwbare scootmobielen
Het handige van een opvouwbare scootmobiel is dat u deze mee kunt nemen in de kofferbak door het vervoersmiddel op te vouwen of te demonteren. Dit kan handig zijn als u uw scootmobiel mee wilt nemen voor een dagje uit. U kunt met opvouwbare scootmobielen alleen op trottoirs rijden, niet op wegen.
Niet-opvouwbare scootmobielen
De meeste niet-opvouwbare scootmobielen, ook wel vaste scootmobielen, kunnen zowel op wegen als trottoirs worden gereden – daarom hebben ze een achteruitkijkspiegel en lichten voor en achter. Ze zijn over het algemeen groter dan opvouwbare scootmobielen kunnen tot 15 km/u rijden (hoewel de limiet van 6 km/u nog steeds van toepassing is op trottoirs). U heeft geen rijbewijs nodig om er een te besturen, maar de scooter moet wel geregistreerd zijn.
Als u van plan bent uw scootmobiel uitsluitend buitenshuis op een standaard terrein te gebruiken, dan is de niet-opvouwbare scootmobielen de beste keuze.
Drie of vier wielen
Nadat u uw selectie hebt beperkt op basis van de bovenstaande punten, kunt u de selectie nog verder verkleinen door te kiezen voor stabiliteit boven wendbaarheid om het juiste en het meest aantrekkelijke drie- of vierwielige model te vinden.
Driewielige scootmobielen hebben de neiging om veel gemakkelijker rond krappere ruimtes te draaien, waardoor ze veel beter manoeuvreerbaar zijn. Bij scootmobielen met vier wielen is er meer stabiliteit en minder kans op kantelen. Over het algemeen biedt een vierwielig model normaal gesproken iets meer ondersteuning.
Uw gewicht en lengte
Om het juiste product voor uzelf te vinden speelt uw gewicht en lengte ook een factor in de afweging. Afhankelijk van hoeveel u weegt en hoe lang u bent, zal u helpen uw selectie te verfijnen op basis van zithoogte en gewichtscapaciteit. Als u meer weegt dan het draagvermogen aankan, verbrandt de motor en is deze niet veilig.
Om de beste prestaties uit uw scootmobiel te halen, adviseren wij een scootmobiel te kiezen die een draagvermogen heeft van minstens 10 tot 20 kilo zwaarder dan uzelf bent. Onthoud dat hoe meer gewicht of hoe langer u bent, hoe meer uw scootmobiel zal moeten presteren, waardoor de accu’s sneller leeg raken.
Verschillende opties
Als u eenmaal heeft bepaald welk type scootmobiel u zoekt, moet u overwegen welke modellen het beste bij u passen. Ons advies is om te kijken naar de verschillende opties.
- Zitbreedte en -diepte: De afmetingen van de stoel zijn erg belangrijk om te controleren en gemeten in millimeters.
- Stoelverstellingen: Het is belangrijk om te weten of de stoel kan draaien, naar voren of naar achteren kan schuiven om de meest comfortabele zitpositie te vinden.
- Armleuningen: Het is belangrijk om te weten er armleuningen zijn en welke opties de armleuningen hebben – zijn deze opklapbaar, in breedte verstelbaar, in hoogte verstelbaar, verwijderbaar.
- Gewichtscapaciteit: Het maximale gewicht dat de scootmobiel kan dragen.
- Hoogte stoel tot grond: De afstand van de stoel tot de vloerplaat van de scootmobiel.
- Totale breedte: De breedste punten van de scootmobiel is gemeten om ervoor te zorgen dat deze tussen smalle ruimtes in bijvoorbeeld uw huis past.
- Draaihoek: De totale hoeveelheid ruimte die nodig is om een draai van 180 graden uit te voeren. Dit is belangrijk als u van plan bent de scootmobiel binnenshuis te gebruiken of op plaatsen met smalle gangen met bochten.
- Totaalgewicht van het zwaarste deel: Het totale gewicht van de scootmobiel of het gewicht van het zwaarste deel als het wordt gedemonteerd. Dit is belangrijk als u van plan bent uw apparaat te vervoeren.
- Topsnelheid: Wat is de maximale snelheid van het apparaat?
- Remsysteem: Automatische remmen of handmatige schijfremmen. Automatische remmen worden ook wel elektromagnetische remmen genoemd en zijn veel veiliger dan handmatige remmen.
- Gasklepsysteem: Hoe u de scootmobiel vooruit laat bewegen, hetzij met een delta-helmstok of een draaiend stuur. Veel oudere klanten geven de voorkeur aan de helmstok in deltastijl vanwege het tweehandige gebruik.
- Bodemvrijheid: De ruimte tussen de grond en de onderkant van de scootmobiel. Dit is belangrijk als u kleine stoepranden heeft om uw garage in te rijden.
- Hellingclassificatie: De hoogste helling/helling waarvoor het apparaat is geclassificeerd. Dit is belangrijk als u een steile oprit heeft of van plan bent om over heuvels te gaan.
- Actieradius: De maximale afstand die het apparaat kan afleggen als het volledig is opgeladen. Veel factoren kunnen het reisbereik beïnvloeden, zoals het terrein, het gewicht van de gebruiker en meer.
Als u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met een van de locaties van uwscootmobielpartner.
Waarom uwscootmobielpartner.nl?
Uwscootmobielpartner.nl werkt alleen met locaties die gespecialiseerd zijn in scootmobielen. Deze deskundige vakhandelaren richten zich op de verkoop en onderhoud van scootmobielen en hebben al de apparatuur en gereedschap in huis om reparaties en onderhoud vakkundig uit te voeren.
Uwscootmobielpartner is een landelijk netwerk van ervaren scootmobielspecialisten en die kwalitatief hoogwaardige scootmobielen zoals de opvouwbare scootmobielen Scorpius of Colibri, of vaste scootmobielen als de Comet en Orion modellen leveren. U kunt op deze website al oriënteren omtrent de mogelijkheden.
Het is altijd mogelijk om een proefrit te maken met één van de adviseurs van uwscootmobiel.nl. U kunt een van de locaties bezoeken voor een proefrit door uw gegevens hier achter te laten.