Handige onderhoudstips voor scootmobielen

Om er zeker van te zijn dat uw scootmobiel goed blijft rijden moet deze, net als een auto, regelmatig worden onderhouden. Hoewel het een beetje anders is dan een autobeurt, is het net zo belangrijk.

Met de onderhoudstips in dit artikel voor het onderhoud van de scootmobiel, krijgt u beter inzicht in wat er aan de hand kan zijn met uw scootmobiel.

Bij scootmobielen zorgt preventief onderhoud voor een lange levensduur. Ook de scootmobielen van Invacare gaan langer mee als ze regelmatig goed onderhouden worden.

De scootmobiel schoonhouden

Een scootmobiel brengt u op uw bestemming, door weer en wind. Daarom is het goed om ook af en toe uw scootmobiel schoon te maken. Net zoals bij een auto, helaas is er nog geen scootmobiel wasstraat! Hoe u dit doet?

U kunt dit eenvoudig doen met een doek of een zachte borstel en warm water met een huishoudschoonmaakmiddel. Spoel daarna af met warm water en droog de scootmobiel met een droge doek.

Tip: versleten of mat geworden metalen oppervlakten kunt u weer glanzend maken met glansmiddel of boenwas voor auto’s.

De twee dingen die het allerbelangrijkst zijn in het onderhoud van de scootmobiel zijn de accu’s en de banden.

Haal het meeste uit de accu’s van scootmobielen

Als u goed met uw accu’s omgaat, dan komt u onderweg niet voor verrassingen te staan en blijft u mobiel. Maar hoe doet u dit?

1. Gebruik altijd de bijgeleverde lader, geen andere. En kijk of de kabels niet beschadigd zijn. Is er iets mis met de lader, ga er niet zelf aan zitten, maar ga ermee naar de vakmensen van Uwscootmobielpartner. Gebruik de lader alleen binnen in een droge, vochtvrije ruimte. En dek de lader niet met iets af en houdt het buiten bereik van warmtebronnen zoals kachels of direct zonlicht. Als de acculader oververhit raakt

2. Zorg ervoor dat de accu volledig opgeladen raakt. Het is niet goed voor de accu als u het programma eerder stopt, onderbreek het laden dus niet.

3. Aangeraden wordt om de accu’s elke dag na gebruik op te laden, zelfs als ze niet helemaal ontladen zijn. Afhankelijk van het type accu kan het volledig opladen 6 – 12 uur duren. Het handigst is dus om dit ’s nachts te doen. Zo weet u zeker dat u de volgende dag weer lang op pad kunt met uw scootmobiel.

5. Accu’s houden niet van te koude of te warme temperaturen, dan gaan ze korter mee. Het wordt niet aangeraden om accu’s op te laden bij temperaturen boven de 30°C of onder de 10°C.

Controleer de banden van uw scootmobiel

Het kan zijn dat uw scootmobiel is voorzien van massieve banden, dan hoeft u alleen te kijken of de banden slijtage vertonen en daardoor minder grip hebben op de weg. De meeste scootmobielen hebben echter luchtbanden. Dat betekent dat deze regelmatig opgepompt moeten worden, of lek kunnen gaan, net zoals de banden van uw fiets of auto. Aangeraden wordt om wekelijks, of in ieder geval maandelijks te kijken of de spanning van uw banden nog voldoende is. Wat de juiste bandenspanning is van uw scootmobiel staat aangegeven in de gebruikshandleiding van de scootmobielen.

Tussentijd onderhoud

Hier zijn enkele onderhoudstaken die u kunt uitvoeren ten behoeve van uw scootmobiel:

  • Lees de handleiding. Sommige gebruikers zouden dit deel overslaan, maar de handleiding bevat onderhoudsinstructies die specifiek zijn voor het merk en het type scootmobiel (bijv. driewiel, vast of opvouwbaar). Het kan ook richtlijnen bevatten over veel voorkomende signalen die aangeven dat uw scootmobiel defect kan raken.
  • Aangeraden wordt om uw scootmobiel eenmaal per jaar te laten nakijken door een vakhandelaar. Een professional kan elk probleem ontdekken dat onmiddellijk moet worden opgelost voordat het erger wordt. Deze periodieke controle voorkomt kosten en ongemak op de langere termijn.

Waarom uwscootmobielpartner.nl?


Uwscootmobielpartner.nl werkt alleen met locaties die gespecialiseerd zijn in scootmobielen. Deze deskundige vakhandelaren richten zich op de verkoop en onderhoud van scootmobielen en hebben al de apparatuur en gereedschap in huis om reparaties en onderhoud vakkundig uit te voeren.

Uwscootmobielpartner is een landelijk netwerk van ervaren scootmobielspecialisten en die kwalitatief hoogwaardige scootmobielen zoals de opvouwbare scootmobielen Scorpius of Colibri, of vaste scootmobielen als de Comet en Orion modellen leveren. U kunt op deze website al oriënteren omtrent de mogelijkheden.


Het is altijd mogelijk om een proefrit te maken met één van de adviseurs van uwscootmobiel.nl. U kunt een van de locaties bezoeken voor een proefrit door uw gegevens hier achter te laten.

Scootmobielen vergelijken Selecteer minimaal 2 scootmobielen